Keskustakirjasto Oodi & uusi palaturkkini! / Oodi Helsinki Central Library & my new fur coatOlin pidempään suunnitellut käyntiä joulukuussa 2018 avattuun Helsingin Keskustakirjasto Oodiin. Koska lauantaina oli aivan mahtavan kirkas ja jopa keväinen päivä sekä vapaata,  lähdimme tutustumaan kirjastoon. Päätin pukeutua uuteen palaturkkiini, jonka sain valmiiksi viime viikolla. Ompelin viimeiset käsinompelut junamatkalla Helsingistä Ylivieskaan.
Matkasin siis Helsingistä Ylivieskaan, jossa pidin keskiviikkoiltana 6. helmikuuta vaatetuunausluennon. Luennollani oli noin 50 ihmistä eli aika mukavan kokoinen porukka ja ihmiset olivat todella hämmästyneitä tuunatuista vaatteistani. Seuraavana aamuna lähdin bussilla kohti Raahea. Matka Ylivieskasta Raaheen on autolla noin 90 kilometriä. Suoraa bussiyhteyttä Ylivieskasta Raaheen ei kuitenkaan ole, joten hyppäsin bussiin, joka ajoi Raaheen Kokkolan kautta. Matka-aika oli kolme tuntia ja 40 minuuttia ja reitin pituus oli noin 200 kilometriä! Ehdin siis oikein hyvin miettiä ja harsia yhtä jakkuprojektia :)
Raahen luennolla oli 126 ihmistä ja sama reaktio kuin Ylivieskassa: positiivista hämmästelyä ja ihastuneita kommentteja vaatteistani. Oli todella mukava vierailla molemmilla paikkakunnilla kertomassa ekologisesta asiasta. Olen kyllä ollut hieman uupunut reissusta, sillä matkustin kahdessa vuorokaudessa noin 1300 kilometriä. Mutta mitäpä sitä ei tekisi hyvän asian puolesta!
Nyt on vielä viikon verran vapaata opetuksesta, mutta minun pitää ommella tilaustöitä eli minulla ei ole varsinaista hiihtolomaa. Viime aikojen keväiset lämpötilat ja auringonpaiste ovat saaneet minut jo suunnittelemaan hieman keväisempiä tuunausprojekteja. Tiedän, ettei kevät koita vielä vähään aikaan, mutta on hyvä, jos kevätasuja on miettinyt jo etukäteen. Viime kevät ja alkukesä oli niin työntäyteinen etten ehtinyt miettiä lomavaatteita lainkaan! Loman alku meinasi sitten mennä vaatekriiseissä enkä halua moisen toistuvan. Nyt on vielä talvi joten on aika pukeutua palaturkkiin, josta tuli mielestäni todella hieno!Oodi Helsinki Central Library was opened in December 2018. I had finally a free weekend and we decided to visit Oodi. I was able to finish my fur coat project last week and now it is time wear the stylish garment. As the matter of fact I sewed the last stitches on the train from Helsinki to Ylivieska (the distance is more than 500 km).


As I told before, I gave two lessons about clothes upcycling in North Ostrobothnia. The first was in Ylivieska on the 6th of February. The second was in Raahe the next evening. The audience was really amazed at my clothes! The trip to north was nice but quite tiring: I travelled about 1300 kilometers in about 48 hours. The subject is so important that I was willing to make a sacrifice.Turkki on pääosin kultalammasta ja se on alkujaan ollut 60-luvun sisäturkin vuori. Päätin antaa vuorille mahdollisuuden, sillä materiaalia ei saa heittää pois. Rakensin turkkiin edustan erilaisista ylijäämäturkikisista. Tein edustasta ensin paperikaavan, jonka perusteella leikkasin löytämistäni turkiksista raidallisen edustan. Viileät sinisen sävyt raikastavat lämpimänruskeaa turkkia.  En erityisemmin pidä tummanruskeasta, mutta sinisten kappaleiden ansiosta siedän ruskeaakin oikein hyvin.  Tummansininen turkis on leikattua nutriaa, vaaleahkonsininen turkis on kania ja alaosassa oleva kapea raita on minkkiä. Nutria on peräisin hupusta, jonka ostin Turkishuone Valtoselta.
Minkkipalankin on löytänyt heiltä ja kanipala löytyi Vantaan aikuisopistolle lahjoitetuista turkispaloista.The fur coat is mainly sheep. It used the be the fur lining for a 60´s winter coat. Actually the coat was posted recently - it is the petrol blue coat with 3/4 sleeves.  I built the front with the sheep and some surplus material. The dark blue is coypu, the pale blue is rabbit and the narrow smoky blue stripe is mink. I bought the coypu hood in Turkishuone Valtonen and the rabbit piece was among the donation to Vantaa Adult Education Institute.
I dont really like dark brown but I thougt that cool blue tones will freshen the warm brown up.
Tein turkkiin käänteelliset hihansuut. Minulla ei ole käytössäni turkiskonetta. Kappaleet on ommeltu paikoilleen kapealla siksakilla ja Coatsin Nylbond-langalla. Onneksi ompelukoneeni ovat erittäin lujaa tekoa jolloin myös turkiksen ompelu onnistuu. Kauan toimikoon ompelukoneeni: 60-luvun Singer ja 80-luvun Husqvarna!


The fur coat has sleeves with turn ups. I don´t have a fur sewing machine but fortunately my old sewing machines are sturdy enough that I can sew even fur. The sewing machines are Singer from the 60´s and Husqvarna from the 80´s. The thread I use for leather and for fur is Coats Nylbond.
Turkkini on kaulukseton, joten erilaiset kaulahuivit ja muuta lämpimät asusteet ovat tarpeen.  Nudensävyinen tuubi on leikattua minkkiä ja materiaali on peräisin opiskeluaikojeni turkiskurssilta. Olin tehnyt minkistä minimittaisen kietaisuhameen ja koska minímuoti on osaltani ohitse, tein hameesta muutama vuosi sitten tuubihuivin.

The fur coat is collarless and therefore a scarf is necessary. The nude pink tube scarf is made of mink.  The material used to be a mini skirt back in the 90´s but the mini skirt times are over for me and I upcycled the material from skirt to tube scarf a few years ago.


                                                                                                          Photos: Väne Väisänen


 Ensi kerralla olemmekin sitten Oodin sisätiloissa joten seuraavaan kertaan!
 Next time we will meet inside Oodi so see you then!-Aija
Kommentit

  1. Osallistuin luennollesi Ylivieskassa ja täytyy sanoa, etten ole noin kiinnostavan aiheen äärellä ollut hetkeen! Mahtavinta oli nähdä vaatteet livenä sekä ne " ennen" kuvat. Muutenkin luentosi sai ajattelemaan kulutusta hieman toisella lailla ja tulee silmäiltyä omia vaatteita hieman tarkemmin, lähinnä tuunausnäkökulmasta. Kiitos inspiroinnista!
    Turkkisi on muuten upea ♥

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Liian pienestä kirppishameesta täydellinen!

Tv-insertti ilmestyy tänään: holkkihihainen paita tuunattuna miesten kauluspaidasta/ A short-sleeve kimono shirt made of a men´s shirt: the insert is today on television

Mummoni vanha 70-luvun takki päivitettynä tähän päivään