Keilailupaita ja mieluisimmat ravintolani Budapestissä/ The vintage bowling shirt + my favourite restaurants in BudapestOlen palannut takaisin Suomeen rentouttavalta lomalta Budapestistä. Oli kerrassaan mahtava loma siellä (jälleen)! Arki on lähtenyt vauhdikkaasti käyntiin: olen järjestellyt työasioitani, olen siivonnut kotiamme, olemme käyneet katsomassa meille noin kolmen viikon kuluttua saapuvaa whippet-koiranpentua ja olemme tavanneet myös ystäviämme. Kylläpä viiteen päivään on mahtunut paljon asioita! Koiranpennun ottaa muuten vanhempi tyttäremme ja saamme nauttia uuden perheenjäsenen seurasta sen aikaa kun tytär vielä asuu kotona :)

Niinhän siinä kävi, etten malttanut enkä ehtinyt kirjoittaa Budapestissä blogiani loman viimeisinä päivinä. Kävimme kuitenkin ottamassa kuvat, jotta näette, minkälaisissa paikoissa viihdyn Budapestissä. Suurin osa mieliravintoloistani sijaitsee muutaman korttelin päässä toisistaan 7. kaupunginosassa. Pidän epämuodollisista ja kierrätyshenkisistä paikoista, jonne voi mennä kesäisen rennosti pukeutuneena.


I am happily at home in Helsinki! Our holiday in Budapest was absolutely great! Now it is nice to start work projects because I am very relaxed. As I thought, I didn´t have time to post anything  during the last days in Budapest but we did have time to take photos around my favourite restaurants. We prefer restaurants with bohemian and laid back atmosphere.

 Juhlimme Budapestissä 50-vuotissyntymäpäiviäni ja olimme varanneet loman alussa pöydän aivan mahtavasta ruokaravintolasta, Dobrumbasta. Menussa yhdistyvät makumaailmat Lähi-Idästä, Välimereltä ja Kaukasiasta. Ravintola on kooltaan melko pieni ja suosittu, joten pöytävaraus kannattaa tehdä parikin viikkoa ennen suunniteltua vierailua. Tilasimme useita pieniä ja suurempia annoksia ja kaikki oli AIVAN FANTASTISTA! Erityisesti pidän kukkakaaliannoksesta, jossa on täyteläinen tahinikastike sekä kanatagine-annoksesta.


I celebrated my 50th birthday in Budapest on the 14th of August. We had the most wonderful dinner in Dobrumba! Their cuisine incorporates flavors from the Middle East, The Mediterranean and the Caucasus. We made the reservation many weeks before my birthday because the restaurant in so popular. Try at least lemon chicken tagine and roasted cauliflower in creamy tahini sauce!

Olen aina sanonut, ettei sellaisistakaan vaateista kannata luopua joita ei ole käyttänyt aikoihin. Ostin kuvan keilailupaidan Los Angelesista kirpputorilta vuonna 1996 enkä ollut käyttänyt paitaa lainkaan tuon vuoden jälkeen. Jotain hauskaa tässä 1950-luvun paidassa on: viininpunainen väri kuuluu suosikkeihini, pidän paidan yksityiskohdista ja ennen matkaa päätin ottaa paidan mukaan reissuun.
Ymmärsin vasta Budapestissä, että paita on mitä oivallisin pari leopardi-hameelleni, jonka tuunasin juuri ennen lomaa. Yhdistelmä ei ehkä ole kaikkein raikkain, mutta varsinkin kiinninapitettuna paita "rauhoittaa" villiä kuosia. Paita on miesten paita, mutta 50-luvun mitoituksella sen helma on valitettavan kapea. Ratkaisin ongelman tunkemalla paidan helman osittain hameen vyötärönauhan sisään.
Hame on kulkenut pitkän matkan. Hankin kymmenisen vuotta sitten leopardikuvioisen kotiasun kirpputorilta. Purin vaatteen paloiksi ja tein niistä hihattoman, hieman polven yläpuolelle ulottuvan mekon. Heinäkuun alussa purin mekon kappaleiksi ja leikkasin niistä polven peittävän hameen. Kuosi on harvinaisen aidon näköistä ja hametta on miellyttävää käyttää, sillä materiaali on puuvillaa. Harmi, että kangas saattaa olla "väsynyttä" eli tämä on viimeinen vuosi, jolloin hametta enää voi käyttää.


I always advice people to give clothes a chance. I bought this 1950´s bowling shirt in Los Angeles in 1996 and I hadn´t worn it since. I like the color and the details and I decided to pack it in my suitcase. In Budapest I realized that it matches perfectly with my leopard skirt. Not perhaps the freshest color combination but  I like it. Because the skirt is quite fitted in the back I like to button up the shirt.
The hem of the shirt is very narrow and I tucked it in my skirt in the front.
The leopard skirt has an interesting story. I bought it in a flea market for about ten years ago as a long home gown. I upcycled it from home gown to a sleeveless semi mini dress. And in the beginning of July I took the dress back in pieces and made this skirt with the perfect length.


Ehkä paras juttu keilailupaidassa on selän teksti, joka viittaa poliisien keilailukerhoon. On aivan hämmästyttävää, että tekstikään ei ole kulunut, vaikka paita lienee yli 60-vuotias!
Etutaskun yläpuolelle oli alunperin kirjottu nimi "Rory", mutta halusin muuttaa nimen naiselliseksi, joten muutin nimen ketjupistoilla muotoon "Roxy".

I like to believe that the shirt used to belong to police officer who was a member in a bowling club. The embroidered name was originally "Rory" but I changed the name into "Roxy".Löysin itselleni Wamp-designmarkkinoilta syntymäpäivälahjaksi unkarilaista designia olevan Rulied- rannekorun! Mahtavan yksinkertainen idea on nerokas: 57 cm pitkät nahkasuikaleet, jotka kiedotaan muutamaan kertaan ranteen ympäri ja suljetaan teräslukolla. Pidän erityisesti siitä, että korussa on punaista ja kullanväristä nahkaa sekä mustaa kiiltonahkaa ja mustaa mattapintaista nahkaa. Rulied valmistaa koruja myös muista materiaaleista.


I bought myself a great bracelet from the Wamp Design Fair in Budapest! The Rulied - bracelet is made of leather. The idea is simple and genious!

Suomessa ei varmastikaan olisi mahdollista, että kävelytie kulkee ravintolan läpi. 400-baarissa näin on ja paikka on muutenkin hauska: osa ravintolan terassista kuten myös yksi baaritiski on rakennettu hylätyn talon raunioille. Toisella puolella kävelytietä on toinen terassi sekä ravintolan keittiö ja varsinaiset sisätilat vessoineen.
400 Bar Restaurant on mutkaton ja rento paikka, jossa on mukava katsoa ohi kulkevia ihmisiä ja siemailla hyvää kahvia tai muita juomia. Päivisin ravintola tarjoaa erittäin kohtuuhintaisia lounaita ja varsinainen ruokalista koostuu grilli-annoksista, serbialaisista ruoista, meksikolaisista annoksista ja on listalla myös oivallsesti valmistettu gulassikeitto. Kasvistortilla- annos on maukas ja kookas. 400:ssa tuntuvat käyvän sekä paikalliset että turistit.


Sometimes I feel that Finland is full of rules and regulations and I don´t think that we could have a restaurant where the footpath crosses the place. In the 400 Bar Restaurant part of the bar and the terrace is built on house ruins and on the other side of the footpath is another terrace, another bar, the kitchen and the sanitary facilities.
The 400 Bar Restaurant is casual place where it is nice to watch people going by. They have a budget lunch menu and the actual menu is as laid back as the restaurant itself: grill food, serbian and mexican food and they make good goulash soup.Yleensä 400:nen on aina täynnä, mutta tässä harvinainen hetki, kun "rauniobaarin" puolella ei ole ihmisiä.


Usually the 400 Bar is crowded but we were able to take a photo of the upper bar & terrace with no customers.


Tässä olen lempibaarini ulko-ovella. Kisüzem-baariin kuljetaan hauskasti ovesta, joka on talon nurkassa. Kisüzem tarjoaa asiakkailleen laajan valikoiman erilaisia alkoholijuomia, alkoholittomia virvokkeita, kahvia ja erilaisia mutkattomia grilli-annoksia. Erityisesti grillin kautta käyneet leivät ovat maukkaita ja edullisia. Baarissa käy paljon paikallisia kanta-asiakkaita ja paikka on erityisesti kulttuuriväen suosiossa. Turistejakin käy ja palvelu on kaikille yhtä ystävällistä ja rentoa. Olemme mieheni kanssa käyneet Kisüzemissä jo useiden vuosien ajan vieraillessamme Budapestissä ja olemme löytäneet baarin kautta ystäviä ja tuttavia.


My favourite bar in Budapest is Kisüzem. We have visited the bar for many years and we always meet friends and acquaintances there. There is wide selection of alcohol beverages and they make good home made lemonade with soda water, ice and citrus slices. The bar food is tasty and they always have delicious food for the vegetarians, too. Kisüzem is laid back and bohemian place with the friendliest staff.
 
Paras paikka, jos haluaa syödä hyvää pizzaa Budapestissä: Blitz.Konyha. Pizzat ovat todella hyviä ja niiden täytteiden makuyhdistelmiä on mietitty huolella. Minun suosikkini on harissaa ja vuohenjuustoa sisältävä "Marrakesh"-pizza. Izzo-pizzauuni takaa hyvän paistotuloksen ja ravintolasta saa myös muita uuniruokia. Ravintolassa myös tarkenee hyvin, kun uuni lämmittää tilaa :)
Ravintolan viinit ovat laadukasta luomua.


My favourite place for pizza in Budapest: Blitz.Konyha. Great and tasty pizzas from the Izzo-pizza oven. My favourite is "Marrakesh" with harissa and goat cheese. The wines are good and organic.

Budapestin 7. kaupunginosan yksi maamerkki on takanani näkyvä holvikaari Madách Imre- aukiolla. Kaari on osa suurta ja ilmeisesti suojeltua taloryhmää Budapestin ytimessä. Kaari on nykyään myös portti iltaelämältään vilkkaaseen kaupunginosaan. Sen suojissa, siis sen alla on kaksi varsin eri henkistä ravintolaa: hiljattain avautunut viileän tyylikäs First- panimoravintola ja rennon boheemi ruoka- ja juomaravintola Keksz.


One of the landmarks in Budapest is the arch on Madách Imre Square. The arch is the gateway to the 7th District with its lively night life. Under the arch you can find two quite different restaurants: the modern First Craft Beer & BBQ and the bohemian Keksz
                                                                                                                    Photos: Väne Väisänen
Lyhyt kaupunkikierros on päätöksessään ja on aika tutkia Kekszin ruokalistaa. Tässä oli vain muutamia suosikkipaikkojani Budapestissä. Olemme ehtineet useilla matkoilla käydä monessa muussakin mukavassa paikassa, muttei aika riitä listaamaan niitä kaikkia. Toki voit kysyä minulta vinkkejä muunlaisistakin paikoista, jos matkasi sattuu suuntautumaan Budapestiin. Suosittelen kaupunkia lämpimästi: ystävälliset ihmiset, turvallinen kaupunki, kuvaukselliset näkymät, toimiva joukkoliikenne, edullinen hintataso, laaja ravintolatarjonta, perinteikäs kahvila- ja leipomokulttuuri ja varsinkin kesäisin lämpimät päivät, illat ja yöt.


The short walking tour in the 7th District is now over and it is time to take a look at the menu in Keksz. These are only some of my favourite places in Budapest. During the last decade we have visited so many nice places in Budapest but I don´t have time to write about all of them. I warmly recommend the city: the people are friendly, the city is beautiful and safe, there is a versatile restaurant scene and Budapest is also suitable for budget travellers.


Tuleva viikonloppu vie minut AIVAN TOISENLAISIIN MAISEMIIN ja kamera pakataan asukuvauksiakin varten mukaan...

Upcoming weekend will lead me to a TOTALLY DIFFERENT LANDSCAPE and we will pack also the camera with us...


-Aija 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Liian pienestä kirppishameesta täydellinen!

Tv-insertti ilmestyy tänään: holkkihihainen paita tuunattuna miesten kauluspaidasta/ A short-sleeve kimono shirt made of a men´s shirt: the insert is today on television

Mummoni vanha 70-luvun takki päivitettynä tähän päivään